Nog 24 dagen voordat ik op het vliegtuig stap naar een vreemd land waar ik de taal en cultuur niet helemaal ken en de weg (nog) niet weet. Je zou gerust kunnen zeggen: de stress heeft aardig toegeslagen.
Hi, mijn naam is Anne en ik reis over 24 dagen alleen naar Zuid-Korea. Dit wordt de eerste reisblog op deze pagina, waar ik deze hele webpagina voor heb gemaakt. Een reisblog, ookal ben ik nog niet eens in het vliegtuig gestapt. Planning is een groot onderdeel van deze reis en ik denk dat dit daarom een goed moment is om even een update te geven en te laten weten hoe het gaat.
Tot nu toe heb ik deze blogwebsite vooral gebruikt om mijn kennis over K-pop, Hallyu en Korea in het algemeen op jullie over te brengen. Het voelde een beetje raar om een reisblog te maken zonder een voet buiten het land te hebben gezet. Dus de inhoud die ik tot nu toe heb gemaakt, heb ik gemaakt omdat dat goed voelde. Ik ben dus tevreden met de inhoud tot nu toe en soms moet ik mezelf eraan herinneren dat het oké is om geen volledig plan te hebben en gewoon te doen wat ik wil doen. Dat is tenslotte ook de reden waarom ik deze hele reis heb gepland en het zou dus ook mijn doel voor deze hele reis moeten blijven: mooie herinneringen maken en genieten.
Ik loods jullie hieronder even door de stappen die ik tot nu toe heb gemaakt.
Stap 1: Het maken van de website
Ik heb behoorlijk wat werk (en tijd, energie, tranen en ideeën) gestoken in deze blog en alles wat daarmee samenhangt. En dat dat allemaal best wel heel tof en knap is, daar moet ik mezelf even aan helpen herinneren soms. Ik denk dat ik in totaal 5 maanden aan deze website heb gewerkt (gemaakt, ontworpen, plannen heb gemaakt voor sociale media-inhoud, inhoudsplanningen heb gemaakt etc.) Ik heb onderweg eindeloos aan mezelf getwijfeld en er zijn dagen waarop ik niet wist waar ik het allemaal voor deed.
Toen ik bijvoorbeeld mijn pagina lanceerde (die op de dag van de lancering besloot om zonder enige reden volledig niet meer te werken, waardoor ik wat crisis management moest doen), de lancering op mijn persoonlijke sociale media communiceerde en slechts een handje vol van mijn goede vrienden besloot de Instagram pagina van mijn blog te volgen. Of toen de paginaweergaven van mijn eerste vijf gepubliceerde blogs ‘nul’ bleven, zelfs nadat ik er berichten op sociale media met links naar de blogs bij had geplaatst. Of toen ik een week na het lanceren van de website zo ziek werd dat ik een week lang niet eens uit bed kon komen of mijn laptop kon openen en alle content planningen waar ik mee bezig was meteen in de soep liepen.
Dit is dus een herinnering voor mezelf dat ik trots ben op wat ik heb gedaan en op de inhoud die ik tot nu toe heb gemaakt!
Stap 2: pre-Korea content maken voor de blog & socials
Echt, mijn vriend moet mij er dagelijks aan herinneren dat ik dit (de blog, de social media) voor mezelf doe, en omdat ík het wil doen (even een applausje voor hem). Ik heb dagelijks halve inzinkingen, mijn gezicht breekt spontaan uit en toen mijn moeder me vandaag een bericht stuurde met een: “hoe gaat het vandaag”, gooide ik alle stress op haar af over wat ik nog moet doen in de komende 24 dagen. O ja, 24 dagen. We waren nog bezig met de voorbereidingen voor een reis naar Zuid-Korea.
De afgelopen dagen heb ik mijn blog weer opgepakt (na een week ziek zijn) en waar ik de eerste weken uitsluitend blogs maakte over, naar mijn mening, interessante Korea-gerelateerde onderwerpen, zoals:
- 7 Interesting BTS’ Dynamite facts you had no clue about
- 5 Things about Samsung you probably didn’t know
- A beginners guide to “Chaebol”
- The Ultimate Guide to K-dramas on Netflix (Jan. 2024)
ben ik nu meer praktische zaken gaan onderzoeken zoals: hoe betaal ik met mijn huidige bankrekening in Korea, kan ik daar rijden en een auto huren, welke documenten heb ik nog nodig. En daarbij horen blogs over wat meer praktische zaken, zoals deze:
- The only 15 phrases you’ll need for your first trip to Korea
- The basics of South Korea: Everything about South Korea you need to know before visiting for the first time
Vervolgstukken in deze ‘praktische’-blogserie waar ik aan denk zijn: “Een praktische beginnersgids voor Hangul” (da’s het Koreaanse schrift) en “Wat moet je allemaal voorbereiden voor je eerste reis naar Zuid-Korea (Nederlandse reiziger editie)”
Afbeeldingen: (1) Voorbeeld van een Kore-an Recipe blogpost; (2) de Kore-an Recipe Instagram-pagina
Stap 3: Koreaans leren
Ik begon me gaandeweg steeds mínder voorbereid te voelen op dit hele gebeuren! Niet het doel hier! Iedereen zegt: “Nou, je kunt Koreaans spreken (stap 3), toch? Je hebt het financiële rekenwerk gedaan. Je hebt een dak boven je hoofd geregeld voor 80% van de reis (stap 4). Het komt wel goed met je.” En dat is allemaal waar… soort van.
Voor het sprekende Koreaanse deel: ik zou niet bepaald zeggen dat ik ‘Koreaans spreek’. Ik heb tot nu toe Koreaans geleerd via:
- Duolingo (een app voor het leren van talen die sterk wordt afgeraden op de ‘Koreaans leren’-kant van sociale media, maar ik heb een ‘streak’ (een x-aantal dagen dat je achter elkaar terug bent gekomen in de app om te leren) in de app en ga die mooi niet verbreken!);
- Ik heb 2 jaar lang een volledige Leidse Onderwijs Instelling (LOI) cursus Koreaans gevolgd, die mij zelfs ‘Koreaans op de werkvloer’ zou moeten leren. Ik weet hierdoor veel van grammatica, maar ik beheers het nog lang niet na het afronden van de cursus, en laat me niet eens beginnen over mijn gebrek aan woordenschat!
Dus toen ik de toelatingstest deed voor de cursus die ik in Korea ga volgen via (taal)reisorganisatie EF, kwam eruit dat ik een ‘beginner der beginners’ ben en dat ben ik ook! Ik weet hoe ik Hangul moet lezen, ‘hallo’, ‘dag’ en ‘ik ben Anne’ zeg, dat is het dan ook!
Dus oké, het Koreaanse deel voelt… niet volledig onder de knie. Maar ik zal waarschijnlijk wel rondkomen met een beetje Engels en het hele doel hier is om de Koreaanse taal en cultuur te leren terwijl ik daar ben! Ook andere mensen gaan daar op vakantie! Het komt wel goed met mij. Toch?
Stap 4: Plan de praktische kant van de reis!
Dan de financiën. Ik denk dat dit voor iedereen het grootste stresspunt zou zijn vóór een langere reis, maar ik heb dit nog nooit eerder in deze mate gedaan. Ja, alles wordt minstens twintig keer berekend, maar elke keer als ik er opnieuw naar kijk, zie ik een aantal nieuwe hiaten en problemen (die ik waarschijnlijk veel te grote problemen maak in mijn hoofd).
Het helpt ook niet als je 2 maanden voordat je vlucht vertrekt je baan verliest en je opeens dingen moet doen om een nieuwe baan te vinden. Ik zal je niet vervelen met de details, ik heb besloten er zeker actief aan te werken, maar houd het wat op een lager pitje totdat ik tenminste in Korea ben en daar een beetje ben gesetteld.
Dan een dak boven mijn hoofd: voor wie het weet, ik logeer de eerste 10 weken van mijn verblijf bij een gastgezin, maar vanaf nu kan ik daar pas op 3 maart naartoe en landt mijn vlucht op 2 maart, dus ik zal een verblijfplaats voor 1 dag moeten zoeken. Met een (al dan niet terecht) beperkt budget door bovengenoemde zorgen niet ideaal, maar wel overkomelijk.
Dan zit ik goed voor de eerste 10 weken (blijf jezelf hieraan herinneren, Anne, alsjeblieft!). En dan vanaf mijn verjaardag: 11 mei, wordt het weer wat minder zeker. Mijn vriend vliegt naar Zuid-Korea en daar gaan we twee weken op vakantie.
Tot nu toe heb ik alles een beetje uitgesteld met het regelen voor de laatste twee weken: hotels, AirBnb’s, steden die we gaan bezoeken, toeristische attracties waar we naartoe gaan, alles. Nogmaals: de begroting is een puntje in mijn hoofd met zoveel nog niet helemaal zeker!
Stap 5: Overdenk alle beslissingen die je in je leven hebt genomen
Op dit punt vraag ik mezelf eigenlijk ook af waarom ik dit doe en aan de andere kant doet het me volledig denken aan de laatste keer dat ik dit deed, wat een van de beste ervaringen in mijn leven bleek te zijn! Want dit heb ik al eerder gedaan! Dus: ik kan dit gewoon! Ik ging helemaal alleen naar LA, reisde door de stad, met de hulp van Uber, het openbaar vervoer (geen aanbeveling in LA) en maakte nieuwe vrienden (ja, Elizabeth, Ihssan, Arely en Vanessa, ik heb het over jullie).
Ik ging helemaal kapot op mijn eerste dag daar, maar het is me gelukt en ik kijk terug op de hele reis als een goede ervaring die me tot iets beters heeft gevormd dan dat ik was vóór de reis. Zozeer zelfs dat ik meteen bij terugkomst in Nederland besloot dat ik zoiets opnieuw wilde doen en daarom zijn we hier vandaag: het opnieuw doen, zij het een beetje groter (Go big, or go home!).
Afbeelding: ik, Anne, in Los Angeles tijdens het BTS Permission To Dance-concert in 2021
Stap 6: Eindelijk een aantal praktische beslissingen nemen
En nu zijn we aangekomen bij vandaag: 24 dagen vóór D-day. Ik moet alle lopende kwesties gaan aanpakken zoals ik gewoonlijk doe: Een overzichtelijke lijst maken en dingen van de lijst afvinken. Dus daar gaan we: ik ga het hier en nu doen en stel et niet langer uit. Accepteren is de helft van het probleem oplossen, toch?
Takenlijst vóór Korea 2024
Prioriteit
- Neem contact op met het EF-reisbureau om de aankomstdatum (2 maart) te regelen met het gastverblijf.
- Lukt dat niet: boek een hotel voor 1 nacht, je moet het toch betalen, gewoon doen!
(Denk eraan: geen haast na aankomst op Incheon Airport, je kunt waarschijnlijk pas vanaf 15.00 uur inchecken en je vlucht arriveert om 10.00 uur. Je hebt genoeg tijd om alles uit te zoeken bij de luchthaven! Zoals: hoe kom je in het centrum van Seoul, wat moet je doen met je bagage, etc.)
- Geld (euro) inwisselen voor Koreaanse won! (vooral: bepaal hoeveel)
- Zorg voor een K-ETA, niet nodig voor Nederlandse reizigers, maar je kunt er blijkbaar wel rijen op de luchthaven in Korea mee overslaan, dus doe maar gewoon!
- Maak je laptop, telefoon en geheugenkaart leeg, zodat je ze in Korea weer helemaal opnieuw kunt vullen!
Iets minder prioriteit
- Boek een hotel voor de eerste twee nachten nadat Daniël in Seoul arriveert (het is pas voor half mei, komt goed!)
- Boek daar de trein naar Busan en een hotel voor 4 dagen (3 nachten)! (Vergeet niet dat je al je bagage mee moet nemen, dus niet te veel shoppen voor 11 mei, dit is ook nog eens gunstig voor je budget!)
- Bepaal of je na Busan naar het eiland Jeju wilt, zo niet: regel ook de trein terug naar Seoul, anders vliegticket kopen naar Jeju!
- Zo ja: laat je rijbewijs voor Korea goedkeuren (dit is makkelijker en goedkoper dan verwacht)
- Bepaal of je ook naar Nami eiland gaat (dit wordt een volledige dagtrip, alleen ter voorbereiding)
- Schrijf een aantal blogs over al deze praktische thema’s, zodat je je volledig voorbereid voelt, terwijl je tegelijkertijd de informatie beschikbaar stelt voor andere reizigers (uit Nederland)
Eindbericht van een gestresste reisblogger
Eerlijk gezegd, probeer jezelf er maar eens van te overtuigen dat dit allemaal een goed idee is, terwijl je ook iedereen om je heen ervan overtuigt dat dit zo is! Het besef dringt langzaam door dat ik mijn familie, vrienden en (meest ondersteunende die ik me kon wensen) vriend 10 weken zal moeten missen en allerlei leuke dingen als verjaardagen, feesten en andere gebeurtenissen thuis zal missen. Ik hoop echt dat dit een gezonde vorm van spanning is.
Maar als je tips hebt over hoe je kunt stoppen met het uitstellen van sommige van deze essentiële reiszaken, of als je mijn stress kunt delen of bagatelliseren, je me kunt vertellen dat iedereen dit doormaakt en het goed komt: stuur me alsjeblieft een bericht. Enige besluitvormende info en andere hulp bij het oplossen van bovenstaande problemen wordt zeer op prijs gesteld!
*voor de mogelijkheid om te volgen is een account op deze platforms vereist, maar niet getreurd! Je kunt ze ook inzien op mijn home pagina.
Thanks for your comment!