Na een ietwat rumoerige weg naar Seoul toe, is alles toch goed gekomen. En dan is de vraag natuurlijk: en nu dan? Eigenlijk, ga ik dat zelf ook nog allemaal uitvogelen. De planning bestaat uit: 10 weken Koreaans leren met EF, m’n weg leren te vinden in Korea, wat toeristische hotspots bezoeken en dan 2 weken vakantie. Dat zometeen. Laten we beginnen met de huidige status?
Wat is de status?
Want waar ben ik nu terecht gekomen? Nou, bij Anne. Ik zit in een zogenaamde ‘homestay’ op meer dan redelijke afstand van de EF campus. (De hostess heeft een eigen instagram pagina: @anneseoulstay, waar ze onder andere berichten plaatst over de homestay en faciliteiten (in de buurt), zoals de convenience store, waar haar dochter haar favoriete producten uitkiest.)
We wonen met 4 EF studenten, de hostess en haar dochter in het appartement met 3 slaapkamers. Alle studenten zijn tussen de 20-30 jaar uit verschillende plekken in de wereld: Canada, Zwitserland en Frankrijk. Over 4 weken zullen we alweer afscheid moeten nemen van een van de studenten en zal ik een nieuwe kamergenoot krijgen. Daarnaast heeft de hostess, voor wie deze verhuur haar baan is, nog een tweede appartement in de EF-verhuur, 250 meter verderop. Daarover zometeen meer!
Ik deel nu dus een kamer met 1 andere studente. We hebben een eigen bureau en kledingkast in de kamer met 2 stapelbedden (vroeger werd de grotere kamer gebruikt en konden er 4 studenten in 1 kamer, nu zijn dat er nog maar 2), moderne badkamer en woonkeuken met woonkamer ruimte die weinig als dergelijk wordt gebruikt. Iedere avond genieten we samen van een maaltijd voorbereid door onze hostess.
Zo had ik gister 떡국 (Tteokguk), een soep die redelijk vergelijkbaar smaakt met een Nederlandse heldere soep met schijfjes Tteok (rijstdeegrolletjes in schijfjes gesneden) en dumplings gevuld met groenten en/of vlees erin en een ei er doorheen geroerd en meegekookt aan het einde. En vandaag hadden we Kimchi Fried Rice, wat redelijk voorzich spreekt met een variatie van rijst, vlees, groenten, ei en… Kimchi. De borden zijn iedere keer zo mooi opgemaakt dat ik besloten heb voortaan eerst een foto te maken voor ik het opeet, maar het is tot nu toe eigenlijk niet te weerstaan! (voor nu gebruik ik even Google foto’s ter illustratie)
Vanuit het keukenraam van het appartement kan ik de convenience store op de hoek zien, iets wat niet gebruikelijk is in Nederland, maar hier heb je ongeveer iedere 50 meter een winkeltje dat tot ‘s nachts open is, waar je snacks, drinken, telefoonladers en alle andere essentials kan halen die je je maar kan bedenken.
Het metro station is op 5 minuten loopafstand en daar gaan we dus iedere dag in naar de EF campus, op 45 minuten afstand. Mochten we eens een keer een metro missen, geen probleem, binnen 3-4 minuten is de volgende er. Het is wel even een heisa met de juiste weg vinden, maar met Naver Map (de Koreaanse versie van Google Maps) kom je een heel eind.
1e dag in Seoul
De eerste dag in Seoul was er eentje zoals ik die niet had gepland. Door het gedoe met mijn vertraagde koffer, ben ik op aanraden en samen met 2 van mijn EF-studiegenoten waarmee ik samen in het appartement woon, naar Hongdae gegaan, een shopgebied in Seoul. Beide EF-studenten zijn hier al sinds januari en hebben me de eerste dagen dus goed kunnen helpen in Seoul en richting de campus (niet verdwalen in het OV enzo… best handig).
Daarna ging ik door naar de bestemming van hún vrije dag: Dongmyo markt, een vintage / tweedehands markt waar je heel veel rommel, maar ook bijzondere winkels met antiek en bijzondere kleding vind. Zo vond ik bijvoorbeeld een shirt met Nederlandse tekst… Ik denk niet dat de locals de helemaal goed hebben begrepen.
1e dag EF
Op naar de EF campus
De eerste dag EF was een introductiedag en dat was maar goed ook! Door mijn jetlag heb ik namelijk maar 1 uur geslapen die nacht! De eerste uitdaging was de metro: met een start om 09:30 uur, ben ik, samen met mijn kamergenote die ook nieuw was, meegegaan met de andere 2 EF-studentes in ons appartement.
Dat was maar goed ook, want ik had me een ongeluk gezocht in de Koreaans metro! Het metrosysteem bestaat uit meer dan 9 lijnen die door elkaar heen lopen en in de spitsuren sta je als sardientjes op elkaar! Wat wel grappig is om te zien, zijn de rijen voor de deuren. Er zijn 2 deuren, de deuren van het metrovoertuig en deuren op het perron. De metro stopt altijd op precies dezelfde plek, precies voor de deuren op het perron. Wachten op een metro doe je hier netjes in een rijtje achter elkaar aan de zijkant van de ‘perron deuren’.
Nadat we halverwege geswitcht waren van metrolijn, kwamen we ruim op tijd aan op het station van aankomst: Apgujeong, in de rijke buurt Gangnam in Seoul (bekend van het nummer Gangnam Style van PSY, dat in 2012 online viral ging). Even langs de convenience store op de hoek om een onigiri te halen voor de lunch en naar het EF schoolgebouw.
Zo ziet de campus eruit
Het gebouw bestaat uit 6 verdiepingen:
- In Korea is de begane grond verdieping 1 (ik probeerde aan een van de docentes uit te leggen dat dat bij ons verdieping 0 is en ze keek me heel raar aan), hier vind je de receptie en kantoren van het bestuur en accommodatie beheer.
- Op verdieping 2 vind je 2 klaslokalen en kantoren van het ‘school-/lesbeheer’, als je een probleem hebt met de lessen, is het te makkelijk, te moeilijk, dan moet je hier zijn!
- Verdieping 3 tot en met 5 bestaan uit 3 klaslokalen per verdieping. voor ongeveer 15-20 studenten.
- Verdieping 6 is ‘onze ruimte’, de ruimte voor studenten waar je huiswerk kunt maken, op je telefoon kan scrollen, spelletjes kan doen, kletsen oftewel: vrije tijd kunt hebben. Hier is ook de activiteiten coördinator te vinden, want op iedere dag van de week (behalve zondag) worden ook activiteiten georganiseerd. Dit kunnen K-pop dans klassen zijn, kooklessen, andere creatieve activiteiten, of juist culturele activiteiten als het bezoeken van het presidentiële paleis, Gyeongbokgung paleis (uit de middeleeuwse Joseon tijd), stadswandelingen maken of andere natuur- en stedelijke tripjes.
De introductie
We hadden meteen het hele gebouw gehad, want op verdieping 6 vond de introductie plaats. we kregen uitleg over het gebouw (zoals hierboven), de lessen, de accommodaties. De belangrijkste meenemers waren:
- Let op elkaar en wees veilig
- Het is veilig op straat, maar veiligheidsregels die je thuis zou toepassen, gelden hier ook (niet alleen, geen drankjes en eten aannemen of meegaan met onbekenden, etc.)
- Let op elkaar en wees veilig
- Als je ergens een probleem mee hebt (lessen, accommodaties, wat dan ook) kun je altijd terecht bij de coördinators op desbetreffende verdieping
- Let op elkaar en wees veilig
- Heb heel veel plezier
- En… Let op elkaar en wees veilig
De EF-lessen en indeling
Een van de belangrijkste zaken verder, waren uiteraard de lessen. We moesten op het juiste niveau worden ingedeeld en dan kon ook ons rooster worden gemaakt. Dat begon met een snelle spraaktest met een van de docenten die zo kon peilen welke onderwerpen je al wel en niet beheerste.
De lessen die we volgen zijn:
- Taallessen (2x 2 lessen per dag, 10x per week): zoals je zou verwachten behandel je per week 1 hoofdstuk uit een lesboek en maakt opdrachten uit een werkboek. Daarnaast oefenen we veel met spreken met elkaar.
- SP(ecial) IN(terest) lessen/ SPIN-lessen (2x 2 lessen per week): Een onderwerp wordt in deze lessen beter belicht. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld, vocabulaire, spreken, of juist cultureel Korea, gebaseerd op wat jouw interesses zijn.
- Lezing (1x per week): Een relevant onderwerp wordt in deze lezing behandeld, uitgelegd en besproken in Koreaanse termen, bijvoorbeeld: lente, hoe dat eruit ziet in Korea, wat je kunt doen en wat belangrijke termen zijn om erover te kunnen praten.
Ik werd uiteindelijk ingedeeld op niveau A1.1 – startend bij hoofdstuk 4 van het beginnersboek. Qua grammatica ben ik al een stukje verder, maar qua vocabulaire nog niet, heel veel spreken en taal meekrijgen werkt dan het besten, dus mijn SPIN onderwerp is ‘spreken’ (bij vocabulaire zou je echt de basiswoorden krijgen, en dit is als je iets verder bent). Vaak ben ik op een dag een halve dag bezig met lessen, met uitzondering van de donderdag, waarbij de lessen een hele dag kosten.
Na de introductie ging ik maar weer rustig naar huis, alle informatie laten bezinken.
1e LESDAG EF
Dag 3 in Seoul, dag 2 bij EF en dag 1 met echte Koreaanse lessen. We gaan beginnen! Mijn rooster bestaat uit alleen maar halve dagen met ochtend óf middag lessen, met maar 1 hele dag.
Hoe zijn de lessen?
Ik begon met de SPIN klas, waar ik wel een hoop vocabulaire op kon doen, maar qua grammatica was het kinderspel. Dat bleek uiteindelijk ook een beetje de samenvatting van alle lessen die ik heb: mijn grammatica is wel redelijk goed in orde voor mijn niveau, al mis ik hier en daar wat ervaring in het maken van zinnen en dialogen uitvoeren. Dat is redelijk terug te leiden naar de LOI thuisstudie Koreaans die ik heb gedaan. Ik maakte de opdrachten over de grammatica, maar vergat de woorden die erbij hoorden alweer redelijk snel toen ik doorging naar het volgende niveau.
Voor nu zit ik dus een beetje ‘vast’ in het idee dat ik wat saaie klassen volg, omdat ik een groot deel van de uitleg al ken, maar echt sneller doorstromen gaat ook niet lukken, want ik beheers niet voldoende vocabulaire om dat te kunnen. Ik hoop in de komende weken wat vocabulaire extra te kunnen leren en dan wellicht één of twee hoofdstukken over te kunnen slaan op den duur.
Plan van aanpak
En dat is denk ik best mogelijk! Met een beetje een andere insteek in de lessen die ik heb. Een van de regels is namelijk dat er alleen Koreaans wordt gesproken in de lessen. Zo worden ook vraagstellingen in het Koreaans gedaan. En daar let ik nu dus juist op. Vocabulaire als: ‘kijk naar de afbeelding‘, of ‘kijk naar het voorbeeld‘, zijn woorden die ik nog niet ken. De focus verplaatsen van de grammatica die besproken wordt, naar ieder woord opschrijven en daarna leren dat ik nog iet ken.
De ‘alleen Koreaans gebruiken in de les’ regel betekent ook dat de docenten vaak handen en voeten werk gebruiken of begrippen in makkelijke, voor ons begrijpelijke Koreaanse woorden uitleggen. In die uitleg kom je vaak ook nieuwe vocabulaire tegen. Daarvoor gebruik ik nu hetzelfde principe: opschrijven en leren.
En de rest…
En dan nu? Nou. Deze week was verder echt wennen, aankomen, mijn weg vinden en vooral rustig aan doen. Ik was rond 8 uur ‘s avonds thuis en deed dan lekker niks meer: een filmpje kijken, kletsen met de meiden in het appartement. De doelen voor volgende week? Mijn plan van aanpak uittesten, kijken of ik ook een dagje alleen op pad kan gaan (naar een cafétje, winkelcentrum of sporten, waar ik al wel wat opties voor heb openstaan) en… heel veel genieten en ervaringen opdoen.
Deze week heb ik al wel een paar culturele activiteiten gedaan via EF: Gyeongbokgung Palace (in traditionele hanbok kledij) bezoeken en het presidentiële paleis: The Blue House bezocht, maar daarover zal ik volgende week meer vertellen. Hierbij wel alvast wat voorproefjes!
*voor de mogelijkheid om te volgen is een account op deze platforms vereist, maar niet getreurd! Je kunt ze ook inzien op mijn home pagina.
Wat leuk Anne, wat je allemaal beleeft en doet. Ik zit nu te vernevelen en ondertussen lees ik je verhalen. Wat kun je het goed uitleggen en ook vertellen wat je aanpak is. Ik geniet ervan en blijf je volgen. Heel veel liefs van opa en oma
Lieve Anne, ik heb weer genoten van je uitgebreide blog en foto’s over de afgelopen week. Je vertelt in leuke trant wat je allemaal meemaakt en ik vind het ontzettend interessant , hoor. Je kunt er van op aan, dat je een trouwe volgster hebt. Veel plezier met het opdoen van al deze uiterst interessante onderwerpen. And stay safe, okay? You rock, girl!
T. Eveline